Småfallen ørret

20140815_200746~2

Det er noe jeg har lurt på i mange mange år. Ikke har jeg fått et godt svar på det enda.

Det er jo gjerne slik som på bilde over en vil ha de. Ørretene altså. Over 500gr.

Men jeg møter til stadighet både nye og gamle fiskevann som det står store skilt med som sier: All fisk under f.eks 25-30cm skal settes tilbake. Dette er i 99% av tilfellene vann med bare fisk under 30cm. Eller som det kalles på folke munnet, 1000 brødrene osv.

Hva er så tanken bak dette? Om man slipper ut all småfisken og all den store blir plukket opp, får man aldri en ørretstamme som blir stor lenger. Man får ørret som blir opp mot 250gr max og stagnerer i str der for det blir for mye fisk i vanna. Hvorfor ikke si: Slipp ut all fisk over 30cm og ta så mye du vil av den under? Jeg ser poenget i de vanna som ikke man har gytebekker o.l men den største mengden av fiskevann i skog og fjell har det, og bærer preg av å bli fisket i for lite. Er jo ikke en statshemlighet at selv på Hardangervidda som er viden kjent for sine vann med ørret i mange kg klassen, begynner å bære preg av mye småfallen ørret i veldig mange vann. Ja vi fisker mye mindre en før, altså 30-40 år siden,  Eller det vil si vi tar opp mye mindre fisk en før fordi vi sportsfisker mye mer en man gjorde før. De færreste fiske til matauk foruten det magsike bonanza måltidet vi fråtser i oss under turene våre.

Jeg snakket med en kar som har med forvaltning i et område med mye fine vann. Det er de gamle kara i styrene, sier han. De nekter å snu om på det. Før tok man opp så mye fisk at vi måtte slippe ut småfisken så den fikk vokse seg stor. Nå fiskes det for lite og det florerer av vann med alt for mye fisk i. Man henger altså fast i den gamle tiden hvor folk fisket MYE og spiste fisken de fikk. I dag er det ikke på samme måte lenger. Og da må de som forvalter vann følge med i tiden. Jada det drivet tynning fiske både her og der og det hjelper, men ikke nok alltid.

SLIPP UT STORFISKEN OG PUTTSMÅFISKEN I PANNA PÅ TUREN. SAMME SMAKEN.

Men man taler for døve ører så lenge det sitter gamle gubber som lever i gamle drømmer. Med all respekt for den eldre garde, for det har jeg, men her må og bør de lytte til yngre og mer oppdaterte personer med kunnskap om forvaltning av fiskevann i nyere tid. For uten dette, vil vanna miste sin kvalitet og fiske blir mindre og mindre interessant. Klart folk steamer ikke til fjells for å fiske 150gr etter to timers gange på søken etter storfisken. Men får du storfiske og setter den ut, tror jeg mange kan og vil nøye seg med noen mindre i panna på turen.

Og JA, det er mange bra vann der ute. Men de vil og bli ødelagt om vi ikke får snudd denne flisa. Så min oppfordring er at slipp for all del ikke ut småfisken i vann med 1000 brødrene. Plukke den opp i posevis og spis mer fisk. Det er jo så godt.

God tur og skitt fiske

20150801_125613~2

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s